Du är här

Tågluffskonfirmation

På grund av bristande intresse utgår detta alternativ i år vi hänvisar till vårt Krakowalternativ.

Upplägg: Förutom själva resan består detta alternativ av ett helgläger och fem träffar.

Resan: 16 - 20 juni

Inför konfirmationen: 26 -  29 juni, 10:00 - 14:30

Konfirmation: Lördag 30 juni 2018

Kostnad: 1500 kronor inklusive resa och helpension.

ANMÄLAN

För att anmäla sig till tågluffskonfirmationen 2018 fyll ni i formuläret som ni hittar här. Ni får sedan ett sms som bekräftelse på er anmälan inom en vecka. Från och med den 1/1 2018 ser vi anmälan som bindande då alla bokningar är spikade och betalda.

BETALNING

1500:- inklusive resa, boende, mat, personal och allt material. Ni är också välkomna att lägga ett extra bidrag till vårt arbete för Landvetter och Härrydas ungdomar om ni önskar. Betalningen skall vara Församlingen tillhanda senast den 31 januari 2018 efter denna betalas endast avgiften tillbaka vid sjukdom och uppvisande av läkarintyg. Ni kan betala på två sätt:

  • Swish: 123 476 2662, skriv konfirmandens namn och Tågluff.
  • Bankgiro: 213-8642, skriv konfirmandens namn och Tågluff.

TRÄFFAR

Förutom tågluffen består konfirmationsläsningen av ett helgläger och 6 träffar under året. Konfirmanderna träffas också fyra tillfällen veckan innan konfirmationen. Datumen för träffarna följer här nedan.

Tisdag 10 oktober, 18:45 - 19:45, i Landvetter kyrka. Invigning av konfirmationsåret i Landvetter kyrka. Detta är starten på konfirmationsåret och till denna träff bjuds både alla blivande konfirmander tillsammans med sina föräldrar in. Det är främst en träff med information men också starten på er konfirmationsupplevelse.

24 - 26 november, Helgläger på Flämslätts stiftsgård. Ett läger med två övernattningar. Bussen avgår från Landvetters Prästgård kl 16.30 samlas senast 16:15. Lägret avslutas i Härryda Kyrka med en gudstjänst kl 18:00, klar ca 19:00. Mer information inkl packlista kommer läggas ut när vi närmar oss.

Tisdag 5 december, 17:00 - 20:00, Samling i Landvetter kyrka, Tema Jul.

Söndag 4 mars, 11:00 - 16:00, Vi börjar med en gudstjänst i Landvetter kyrka och fortsätter sedan direkt efter med tema godhet. Ta med matsäck.

Söndag 18 mars, 11:00 - 16:00, Vi börjar med en gudstjänst i Landvetter kyrka och fortsätter sedan direkt efter med tema påsk. Ta med en matsäck.

Tisdag 29 maj, Konfirmander: 16:30 - 18:00, Föräldrar 18:15 - 19:15, Samling i Landvetter kyrka. Detta är vår sista träff innan resan och också en föräldraträff med all info ni behöver inför resan. Konfirmander får naturligtvis också vara med under föräldramötet om ni önskar.

GUDSTJÄNSTER

En viktig del av konfirmandtiden är gudstjänsten därför vill vi att ni som konfirmerar er deltar i totalt tolv stycken under ert konfirmandår inklusive en jul- och en påskgudstjänst för att få en tydlig bild av hur gudstjänstlivet ser ut i en församling. Som julgudstjänst räknas de som äger rum på julafton och juldagen och för påsk från skärtorsdagen till och med påskdagen. Det går bra att besöka andra kyrkor än Landvetter och Härryda, Svenska kyrkan finns över hela världen så det finns alltid en kyrka att besöka, se gärna Svenska Kyrkan i Utlandets hemsida.

Ungefär varannan tisdag har vi en veckomässa i Landvetter kyrka, en gudstjänst med nattvard som är något kortare än de vanliga. Till denna är alla välkomna, innan och efter mässan är dessutom prästgården öppen för den som önskar. Prästgården öppnar kl 15:00, stänger under mässan som börjar 18:00 och har öppet till kl 20:00.

DOP

Fler och fler ungdomar som konfirmerar sig är inte döpta vid konfirmationstidens början. Detta är inget problem utan löser sig genom att man erbjuds att döpa sig någon gång innan konfirmationen. Det vanliga är att de som inte är döpta kontaktar sin konfirmationspräst och bestämmer tillsammans hur de vill att dopet ska gå till. Vet du med dig att du inte är döpt så vill vi att du hör av dig till din konfirmationspräst Jörgen Magnusson på: jorgen.magnusson [at] svenskakyrkan.se eller 031-977107.


RESAN 16/6 - 20/6

Tågluffskonfirmationen sätter fokus på själva resan och inte resmålet. Under vår resa genom norra Europa arbetar vi med hur vi kan förändra världen genom våra aktiva handlingar. Resan har känslan av en tågluff där ungdomarna under resan förbereder sig inför de olika stoppen i Köpenhamn, Hamburg och Berlin.

TÅGRESAN

Vi kommer att resa med tåg från Göteborgs central tidigt på morgonen den 16 juni. Resan är uppdelad på fyra etapper: 16/6 Göteborg och Köpenhamn, 17/6 Köpenhamn och Hamburg, 18/6 Hamburg och Berlin och sedan två dagar i Berlin innan vi reser raka vägen hem den 20/6. Detaljer med tider mm kommer publiceras här när alla bokningar är klara.

BOENDET

Vi sover på enklare hotell i alla tre städerna och det är endast i Berlin vi bor två nätter i sträck, så förbered er på en intensiv och händelserik upplevelse.

MAT

Vi står för all mat under resan förutom under hemresan då ni själva får lösa lunch och middag allteftersom.

ALLERGIER

Det är ytterst viktigt att ni meddelar eventuella allergier vid anmälan, speciellt födoämnesallergier.

PENGAR

Det är Danska kronor eller Euro som gäller, med en övervikt på Euro då vi endast är ett dygn i Köpenhamn om vi bortser från hemresan. Eftersom vi står för nästan alla måltider behöver ni endast pengar till personlig shopping, snacks och drycker. Därför kan vi inte rekommendera en speciell summa eftersom det varierar från hur ni vill lägga upp resan men kom ihåg att Tyskland kan vara förhållandevis dyrt.

PASS & SJUKFÖRSÄKRINGSKORT

Det är extra viktigt att alla har med sig ett giltigt pass, se till att ni har detta i god tid före avresan, om ni inte har med ert pass kan ni tyvärr inte följa med. Ni är alla reseförsäkrade genom församlingen och i de flesta fall genom er hemförsäkring, men ni måste också ha med er ett litet plastkort som intygar att ni är sjukförsäkrade i Sverige. Detta kan ni beställa på försäkringskassans hemsida gör också detta i god tid innan avresa. 


REGLER

Det är alltid tråkigt att behöva tala om regler, men för allas bästa måste vi det ibland. Vi tror att det mesta av detta är lika självklart för er föräldrar som för oss ledare. Men för tydlighets skull behöver vi ändå repetera några av dem. De regler som gäller för våra konfirmandläger är som följer:

  • Ingen hantering av alkoholhaltiga drycker eller andra droger.
  • Befinna sig på sitt rum under natten.
  • Ansvara för att rummet lämnas i samma skick som det tillträddes.
  • Aktivt delta i undervisningen och övriga aktiviteter.

Grov överträdelse av dessa regler kan resultera i att konfirmanden skickas hem på egen bekostnad. Då förutsätter vi att ni möter er son/dotter på Landvetter flygplats.

Ett konfirmationsläger handlar om att öva sig i ansvar; att ta ansvar för sig själv och andra. Om då vi ledare upptäcker att någon inte klarar att ta detta ansvar, kan inte vi ta ansvar för denna. Då behöver han/hon skickas hem för att åter vara under sina föräldrars ansvar. För som ni förstår är det också ett stort ansvar för oss att få "låna" era ungdomar under en konfirmationsresa. Ett ansvar som vi tar på största allvar.

För att följa med på resan behöver konfirmand och målsman skriva under det avtal som finns att ladda ner i högerspalten och lämna eller skicka in till oss. Det går bra att fota eller scanna av underskrivet dokument och skicka det till gustav.ohlander [at] svenskakyrkan.se.


INFÖR KONFIRMATIONEN 26/6 - 29/6

Veckan innan konfirmationen träffas konfirmanderna mellan tisdag och fredag kl 10:00 - ca 14:00 i och omkring Landvetter Prästgård. Under denna vecka arbetar vi med konfirmandernas redovisningar och därför är dessa träffar väldigt viktiga. Glöm inte att ta med er en lunchmatsäck.

KONFIRMATIONEN 30 Juni, 11:00 - 14:00

Konfirmationen i Landvetter och Härryda är ett stort arrangemang väldigt olikt det vi tänker oss en traditionell konfirmation. I en konfirmation skall det alltid ingå en redovisning där alla konfirmander får vara delaktiga och på något sätt visa upp vad de gjort och lärt sig under sin konfirmationstid.Eftersom vi har så många ungdomar som vill konfirmera sig hos oss här i Landvetter och Härryda har vi flyttat ut denna redovisning ur själva gudstjänsten för att ge ungdomarna mer plats och tid.

Redovisningen är upplagd som en utställning med flera olika stationer fördelade mellan till exempel Prästgården, Gröenkapellet och Landvetter Kyrka. De som besöker konfirmationen får fritt röra sig mellan de olika montrarna och ta del av det ungdomarna vill presentera. De har arbetat hårt med detta och därför betyder det mycket för dem att så många som möjligt går runt och ser vad de gjort. 

Själva konfirmationsgudstjänsten äger rum på strandängarna vid Gröenkapellet och är alltså utomhus. Det kommer inte finnas stolar så ta gärna med en fällstol eller helt enkelt en filt att sitta på. Kl 12:30 drar gudstjänsten igång med att konfirmanderna går i procession från kyrkan och ner till den scen de skall sitta på under gudstjänsten. Gudstjänsten består bland annat av olika tal till konfirmanderna, sång, bön, nattvard och utdelning av deras biblar. En gudstjänst är inte ett uppträdande som vi passivt observerar utan något som alla deltar i. Därför önskar vi att ni alla just deltar så aktivt som ni kan i både psalmsång och allt annat för att göra detta till en minnesvärd dag för våra ungdomar. Här följer de tider som gäller för lördagen:

11:00 Utställningarna öppnar i Prästgården och Gröenkapellet.

12:00 Konfirmander samlas i kyrkan för att äta sin medhavda matsäck och sedan byta om till kåpa.

12:30 Konfirmationsgudstjänsten startar och konfirmander går i procession från kyrkan till scenen vid strandängarna.

13:45 (ca) Konfirmationsgudstjänsten avslutas med att konfirmnaderna går i procession till Prästgården.