Du är här

Krakow 9-14 maj

Krakowresan i maj är förlagd i anslutning till Kristihimmelsfärdshelgen, det gör att ni behöver ansöka om ledigt från två skoldagar. På avresedagen (9/5) avgår bussen sannolikt efter lunch vilket innebär att du kan delta i förmiddagens lektioner kan då eventuellet endast ansöka om ledigt för måndagen den 14/5.

RESANS UPPLÄGG

Både maj och juniresan har exakt samma upplägg. Bussarna avgår från Prästgården i Landvetter. Resan mot Krakow i Polen tar sammanlagt ca 21 timmar med ett antal stopp och ett par färjor. Första stoppet sker någonstans i södra Sverige där vi äter middag för att sedan fortsätta ner genom Danmark till färjan mellan Gedser och Rostock. Efter färjan sover vi genom Tyskland för att vakna upp till frukoststoppet i Polen och anländer Krakow strax innan lunch.

Hemresan går samma väg och precis som på nervägen sover vi genom Tyskland och äter sedan frukost på färjan mellan Tyskland och Danmark. Det går inte att exakt säga när vi anländer till Landvetter då detta beror på så många olika faktorer.

Konfirmanderna står själva för mat under ner- och hemresan förutom frukosten på färjan mellan Rostock och Gedser.

BOENDET

Vi bor på ett hotell i centrala Krakow mitt i gamla staden endast ett stenkast från Maria Kyrkan. Vi bor i trippel och dubbelrum utrustade som klassiska hotellrum alltså behöver ni inte ta med lakan och handduk. Mer information om boendet kommer inom kort. Polen har samma elsystem som Sverige och alltså behövs inga adaptrar för laddare mm.

Du önskar hur du vill bo här...

MAT

På plats i Krakow ingår alla måltider förutom en lunch. Frukost äter vi på hotellet och lunch och middag på olika restauranger i och omkring Krakow.

ALLERGIER

Det är ytterst viktigt att ni meddelar eventuella allergier vid anmälan, speciellt födoämnesallergier.

PENGAR

I Polen handlar du med Zloty, en valuta som kan behöva beställas i förväg på växlingskontoren. Det går bra att använda kort i Krakow och det finns flera uttagsautomater i centrum men lite kontanter är alltid bra att ha. Förutom zloty kan det vara bra att ha lite euro med sig om du vill handla något under resan genom Tyskland. En uträkning på vad ni som minst behöver ha med er kommer finnas i reseinformationen som publiceras när vi närmar oss.

PASS & SJUKFÖRSÄKRINGSKORT

Det är extra viktigt att alla har med sig ett giltigt pass, se till att ni har detta i god tid före avresan. Ni är alla reseförsäkrade genom församlingen och i de flesta fall genom er hemförsäkring, men ni måste också ha med er ett litet plastkort som intygar att ni är sjukförsäkrade i Sverige. Detta kan ni beställa på försäkringskassans hemsida gör också detta i god tid innan avresa. 

REGLER

Det är alltid tråkigt att behöva tala om regler, men för allas bästa måste vi det ibland. Vi tror att det mesta av detta är lika självklart för er föräldrar som för oss ledare. Men för tydlighets skull behöver vi ändå repetera några av dem. Ett konfirmationsläger handlar om att öva sig i ansvar; att ta ansvar för sig själv och andra. Om då vi ledare upptäcker att någon inte klarar att ta detta ansvar, kan inte vi ta ansvar för denna. Då behöver han/hon skickas hem för att åter vara under sina föräldrars ansvar. För som ni förstår är det också ett stort ansvar för oss att få "låna" era ungdomar under en konfirmationsresa. Ett ansvar som vi tar på största allvar. De regler som gäller för våra konfirmandläger är som följer:

  • Ingen hantering av alkoholhaltiga drycker eller andra droger.
  • Befinna sig på sitt rum / i sin stuga under natten.
  • Ansvara för att rummet/stugan lämnas i samma skick som det/den tillträddes.
  • Att aktivt delta i undervisningen och övriga aktiviteter.
  • Grov överträdelse av dessa regler kan resultera i att konfirmanden skickas hem på egen bekostnad. Då förutsätter vi att ni möter er son/dotter på Landvetter flygplats.

För att följa med på resan behöver konfirmand och målsman skriva under det avtal som finns att ladda ner i högerspalten och lämna eller skicka in till oss. Det går bra att fota eller scanna av underskrivet dokument och skicka det till gustav.ohlander [at] svenskakyrkan.se.