Du är här

Fotbollssponsring

Sedan 2014 samarbetar Landvetter Härryda församlingar med Landvetter IF. Att skapa en trygg och positiv tillvaro för bygdens unga människor är en viktig drivkraft för både församlingen och fotbollsklubben.

Utställning om fotbollens och kyrkans likheter och beröringspunkter

I det nybyggda klubbhuset finns två korridorier som leder in till spelarnas omklädningsrum. Här finns stora vitmålade väggytor och idén kom fram att man skulle kunna dekorera dessa väggar med en bildutställning med Svenska kyrkan som avsändare. 

Det finns väldigt många gemensamma drag hos såväl den världsvida kyrkan som hos den fotbollsrörelsen. Församlingen valde att använda dessa korsningspunkter som utgångspunkt för den utställning som nu pryder väggarna i klubbens korridorer. 

Här presenterar vi de sex bilderna med sina tillhörande texter:

I fattigdomen

Några barn i flyktinglägret Gendrassa i Sydsudan har fått tag på något som liknar en boll och nu är matchen igång. Överallt kan fotboll spelas, även här, bland världens absolut fattigaste människor. fotboll är för alla, över  hela världen. Det är med kyrkan som med fotbollen – för hela livet, för alla människor och över hela världen.

Foto: Paul Jeffrey

Vid världens ände

År 1914 fastnade Ernest Shackletons expedition med 27 man i Antarktis polaris. Det tog två år innan de räddades. Som genom ett mirakel överlevde samtliga 27 besättningsmän, inte minst tack vare shackletons enastående ledarskap. Bland annat spelade man fotboll, för att bibehålla en god fysik och för att driva bort dödsångest och hopplöshet. Bilden är det ultimata beviset för att fotboll kan spelas överallt. Det är med kyrkan som med fotbollen – för hela livet, för alla människor och över hela världen.

Foto: Frank Hurley

För åttio år sedan

Spelaren på bilden är tottenham hotspurs Willie Evans som övar straffar. året är 1934 och det är fortfarande fred i europa. Evans föddes 1912, alltså för mer än hundra år sedan. de som gick och tittade på hans matcher bör i genomsnitt ha varit födda på 1890-talet. Fotboll spänner över generationsgränserna och hela tiden lär sig nya människor att älska spelet. Det är med kyrkan som med fotbollen – för hela livet, för alla människor och över hela världen.

Foto: Okänd

Sida vid sida med konflikten

Inga kontinenter har så stora problem med fattigdom, krig och svält som Afrika - en värld mycket långt ifrån vår egen. För den som växer upp i en så hård och stundtals omänsklig miljö behövs självklart stunder av trygghet, stunder av glädje. För många av kongos barn ger fotbollen just den tryggheten och glädjen och, inte minst, framtidshoppet. Det är med kyrkan som med fotbollen – för hela livet, för alla människor och över hela världen.

Foto: Gary Chapman

I djupet av din själ

Ibland vet vi varför vi håller på ett visst lag. Kanske har våra föräldrar alltid gjort det. kanske fick du en tröja från ett visst lag i födelsedagspresent. Kanske såg du ett läckert mål på TV eller fick gå med någon du tycker väldigt mycket om på din första riktiga fotbollsmatch. Men Ibland kan det vara svårare att besvara frågan ”varför”. ibland känns något bara så självklart och inget resultat, inget baklängesmål eller tabellplacering kan ändra på tron du har till ditt lag. Det är med kyrkan som med fotbollen – för hela livet, för alla människor och över hela världen.

Foto: Johan Larsson

För en bättre framtid  

Futebol dá Força-laget Rockets tränar i samhället Libuyu utanför Livingstone i södra Zambia. Tjejerna kommer alla från området, och är mellan 10-18 år gamla. De tränar fyra gånger i veckan, och på träningarna pratar de också om värderingar, rättigheter, sex- och samlevnad och hur tjejerna själva kan förändra sina framtidsutsikter till det bättre. Det är med kyrkan som med fotbollen – för hela livet, för alla människor och över hela världen.

Foto: Futebol dá Forç