Du är här

Taizé

Våra ungdomsmässor hämtar sin inspirationen från en plats i Frankrike som heter Taizé. Nu erbjuder vi dig som konfirmerat dig en unik möjlighet att spendera höstlovet på den franska landsbygden och delta i Taizébrödernas liv. Det är en grym chans att stifta nya bekantskaper och ta del av ett liv som kanske skiljer sig från det du lever hemma.

Vad är Taizé?

Taizé är ett ekomeniskt kommunitet i den östra delen av centrala Frankrike. Varje år vallfärdar tusentals ungdomar till det kloster som Broder Roger grundade 1949. Som gäst i Taizé bjuds du in att dela Taizébrödernas liv. Men det betyder inte att vi går klädda i kåpor och sover på stengolv - tvärtom kan Taizé liknas mer vid ett konvent eller en festival, utan artister och konserter - men med en hel del musik; Taizé är en plats där du lär känns människor från hela världen och får möjlighet att uppleva ett annat sätt att leva än det vi gör här hemma. Det är kanske också en möjlighet att lära känna sig själv?

Hur och när reser vi?

Resan till Taizé 2016 har ställts in då antalet anmäningar dessvärre var för få. Du är välkommen att besöka den här sidan under 2017 då vi ämnar genomföra resan.

Vi reser med buss lördagen den 29:e oktober. Bussen går från Prästgården i Landvetter och den beräknade restiden är 24h, vi är alltså framme i Taizé vid lunchtid på söndagen. Samling vid Prästgården 12.30, avresa sker omkring 13.00. Vi reser sedan hem på efterföljande fredag och anländer i Sverige på Alla helgons dag, lördagen den 5:e november. 

Vem reser?

Alla som konfirmerat sig i Svenska Kyrkan är välkomna att följa med oss, oavsett om du är konfirmerad i Landvetter och Härryda Pastorat eller någon annan församling. 

Hur bor vi?

Under resan ner och hem sover vi på bussen. I Taizé bor vi i enkla baracker på ett gästområde, inte olikt ett vandrarhem. Vi bort alltså inte i själva klostret.

Vad gör vi under veckan?

En dag i Taizé kan se ut ungefär på följande sätt; morgonen börjar med en samling i kyrkan 08.15. Därefter äter alla frukost tillsammans. Dagen fortsätter med ett samtal i en mindre grupp innan det är dags för en 'middagsbön' klockan 12.20. Därefter är det dags för en gemensam lunch som efterföljs av ett arbetspass. Det kan handla om matlagning, städning, caféförsäljning eller liknande. Sedan dags för middag och kvällsbön vid 20.30. Kvällen avslutas i regel alltid nere vid Oyak - det lilla caféet där du kan handla snacks och varm choklad.

Kostnad

Resan och helpension i Taizé kostar 1.000 SEK per person om du är medlem i Svenska kyrkan i Landvetter och Härryda. Tillhör du en annan församling är kostnaden 1.500 SEK. 

Anmälan

Du anmäler dig genom att göra en insättning till BG 213-8642 eller Swisha till 123 476 26 62. Märk insättningen med ”TAIZE” och ditt namn. När detta är gjort gör du en anmälan på vår hemsida under sektionen Ungdomportalen. När betalningen är mottagen och din anmälan kommit in får du en bekräftelse via epost eller sms. Sista anmälningsdag är den 14/10 och därefter kan vi inte återbetala din insättning ifall du avbokar. Blir du sjuk och inte har möjlighet att följa med på resan återbetalas din resa mot sjukintyg.